Ak Partili Turan, Anayasa Teklifinin Oylamasıyla İlgili İmza Koyarak Kendilerinin Zaten “Evet” Oyu Vereceklerini Açık Ettiklerini Belirterek, ​“Açıktır-Kapalıdır Bu Şahısların Kendi Takdiridir” Dedi.

Ak Partili Turan, Anayasa Teklifinin Oylamasıyla İlgili İmza Koyarak Kendilerinin Zaten “Evet” Oyu Vereceklerini Açık Ettiklerini Belirterek, ​“Açıktır-Kapalıdır Bu Şahısların Kendi Takdiridir” Dedi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, pazartesi günü başlayacak Anayasa teklifi görüşmelerinde günde ortalama 2-3 maddenin ele alınması durumunda Genel Kurul sürecinin 15 günde tamamlanacağını düşündüklerini söyledi. Oylamalarda 330 sıkıntısı yaşamayacaklarını kaydeden Turan, “Umarız bu süreç şık bir süreç olur. Partilerin, milletvekillerinin utanacağı, mahçup olacağı görüntüler yaşanmaz” ifadelerini kullandı.Turan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun teklifin Genel Kurul görüşmelerine ilişkin “Pazartesi günü bizi görecekler”, “evet demek Vatan hainliğidir” şeklindeki ifadelerini eleştirdi.

CHP’ye misliyle mukabele

Turan, görüşmelerde CHP’nin muhalefet tarzına “misliyle mukabele” edeceklerini de açıkça ifade etti. Turan, “Onlar konuşacak biz de konuşacağız, önerge verecek biz de vereceğiz. Bizim için mukabeleyi bir misil bu süreçte çok net gözükecektir. Biz bu değişikliği asla Ak Parti ve Cumhurbaşkanı için değil bu ülkenin geleceği için söylüyoruz. Ak Partili yıllardan sonra da güçlü iktidarlar olsun istiyoruz. Yoksa biz zaten Sayın Cumhurbaşkanımız ile uyum içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Milletvekilinin takdiri

Turan, CHP’nin gizli oylama usulüne riayet edilmeyeceği yönünde endişelerini dile getirdiğinin belirtilmesi karşısında da şöyle konuştu:

“Gizli oy-açık oy meselesi bizim meselemiz değil. Partilerin grup kararı alma yetkileri Anayasa gereğince yok. Ancak gururla söylüyorum ki biz 316 Ak Partili vekil olarak bu teklifi beraber verdik, hep beraber bunun arkasındayız. Kişilerin oyunu nasıl vereceği, açıktır-kapalıdır bu şahısların kendi takdiridir. Ben zaten şahıs olarak imza atarak bu teklife ‘evet’ diyerek kendi oyumu açık etmiş oluyorum. Herkes oyunu istediği gibi kullanabilir. Mesele iradenin sandığa yansımasıdır. Açık attı, gizli attı bu Meclis Başkanı’nın, İçtüzüğün konusu.”

2000 yılındaki Anayasa değişikliğinde Bülent Ecevit’in göstere göstere oy kullandığının gazetemanşetlerine yansıdığını anımsatan Turan, “İsteyerek açık kullanıyorsam, isteyerek kapalı kullanıyorsam bu benim takdirim. Mesele iradenin sandığa yansımasıdır” şeklinde konuştu.

‘Meclis TV’yi açın’

Ak Parti pazartesi günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri başlayacak Anayasa değişiklik teklifine dair stratejisini belirledi. Başbakan Binali Yıldırım’ın Meclis TV’nin açılmasını olumlu bulduğu ve “Meclis TV görüşmeleri yayınlasın” diyerek gerekenin yapılmasını istediği öğrenildi. Yıldırım, teklifi Ak Parti’nin bütünüyle sahiplendiğini göstermek için konuşma yapacağını da bildirdi. Yıldırım’ın Ak Parti milletvekilleri, yöneticileri ve her kademedeki Ak Partililerin sosyal medya konusunda uyarılmasını da isteyerek, “Sosyal medya paylaşımlarına dikkat edilsin. Geren, yanlış anlaşılmalara yol açan, uygun ve doğru olmayan şeyler paylaşılmasın. Herkes dikkat etsin” uyarısı yaptığı öğrenildi.